
Cegły z niedopałkami przyjazne dla środowiska i kieszeni
24 maja 2016, 12:39Dr Abbas Mohajerani z RMIT University wykazał, że cegły wypalane z dodatkiem 1% niedopałków papierosów mogą pomóc w obniżeniu kosztów produkcji i ochronie środowiska.

Wzrost nacji w 1914 i 2014 r.
28 lipca 2016, 13:21Holendrzy i Łotyszki są najwyżsi na świecie; ich średni wzrost wynosi, odpowiednio, 182,5 i 170 cm. Śledząc zmiany zachodzące między 1914 a 2014 r., zespół, którego pracami kierowali naukowcy z Imperial College London, wykorzystywał dane dotyczące dorosłych obu płci z większości krajów świata.

PETM zapoczątkowane uderzeniem komety?
14 października 2016, 11:49Przed 56 milionami lat, ledwie 10 milionów po tym, jak w Ziemię uderzyła asteroida przyczyniając się do zagłady dinozaurów, na naszej planecie doszło do szybkiego wzrostu dwutlenku węgla i globalnego ocieplenia. W czasie paleoceńsko-eoceńskiego maksimum termicznego (PETM) średnie temperatury na Ziemi wzrosły o 5-8 stopni w ciągu 20 000 lat

Jeden posiłek to 10 utraconych kg poziomu próchnicznego
23 grudnia 2016, 11:42Każdy zjadany przez nas posiłek to dla Ziemi koszt 10 kg utraconego poziomu próchnicznego - przestrzega Julian Cribb, autor książki "Surviving the 21st Century".

Zmysł elektryczny od podszewki
7 marca 2017, 11:41Podstawy anatomiczne elektrorecepcji rekinów czy płaszczek są znane od dziesięcioleci, jednak dopiero teraz naukowcy rozszyfrowali dokładny mechanizm tego zjawiska, czyli to, w jaki sposób receptory wychwytują słabe sygnały.

Dzięki klatkom z krzemionki białkom szczepionki niegroźne są tempertaury do 100°C
25 kwietnia 2017, 05:52Dzięki zastosowaniu klatek z krzemionki (ditlenku krzemu) szczepionki, enzymy i przeciwciała można by transportować i przechowywać bez dostępu do urządzeń chłodniczych.

Uczeń podstawówki ocalił Atelopus ignescens przed wyginięciem
10 lipca 2017, 08:53Uczeń szkoły podstawowej odnalazł w Ekwadorze żabę, o której sądzono, że wyginęła przed 30 laty. Dzięki niemu gatunek ma szansę na odrodzenie, gdyż naukowcy prowadzą skuteczny projekt jego rozmnażania w niewoli.

Przetestowano zdrowotny wpływ oleju z soi GM
2 października 2017, 13:43Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside (UCR) badali olej ze zmodyfikowanej genetycznie soi i stwierdzili, że choć powoduje on mniej otyłości oraz insulinooporności niż zwykły olej sojowy, to w przypadku cukrzycy i stłuszczenia wątroby oddziaływania obu rodzajów tłuszczu są podobne.

Indyjski wzór dla przyjaznych środowisku operacji zaćmy
7 grudnia 2017, 17:22Za główne źródła zanieczyszczenia uznaje się zwykle transport i przemysł wydobywczy. Mało kto zwraca uwagę na szeroko pojętą ochronę zdrowia, tymczasem w USA i w Wielkiej Brytanii takie instytucje emitują, odpowiednio, blisko 10% i 3% gazów cieplarnianych oraz innych zanieczyszczeń.

Im większa równość płci, tym mniej kobiet na kierunkach ścisłych
16 lutego 2018, 12:34Na całym świecie mamy do czynienia z nieproporcjonalnie małą liczbą kobiet kończących studia z zakresu nauk ścisłych, technologii inżynierii i matematyki (STEM). Okazuje się, że im bogatszy kraj i im więcej uwagi przywiązuje się w nim do równości płci, z tym mniejszym prawdopodobieństwem kobiety kończą studia STEM